Suolisto kuntoon ruokavalion avulla

Terveellinen ruokavalio

Ravinnolla on huomattava vaikutus kehomme hyvinvointiin ja mielialaan. Monien terveysongelmien takana on vatsan ja suoliston ongelmat sekä aineenvaihdunnan epätasapaino. Ylipaino tai imeytymisongelmat eivät katoa tiukoilla laihdutuskuureilla tai kalliilla lisäravinteilla vaan syömällä hyvin ja itselle sopivaa ravintoa.

Kiinalaisen lääketieteen mukaisen ruokavalion avulla monet saavat suurta apua vaivoihinsa. Yhdistämällä ruokavalio ja akupunktiohoidot saadaan aikaan hyviä tuloksia. Jo Hippokrates totesi aikoinaan: ‘Olkoon ruoka lääkkeesi ja lääke ruokasi’!

Kiinalaisen lääketieteen mukaisesta ruokavaliosta on apua

 • vatsan turvotukseen ja vatsakipuihin
 • ripuliin ja ummetukseen
 • haavaiseen paksusuoleen ja Chronin tautiin
 • närästykseen, pahoinvointiin
 • paleluun, väsymykseen tai makean himoon
 • toistuvaan flunssaan, tulehduksiin sekä limaisuuteen
 • allergioihin ja astmaan
 • ihottumiin ja iho-ongelmiin
 • reumaattisiin kipuihin ja nivelkipuihin
 • turvotukseen raajoissa ja kasvoissa
 • virtsateiden ongelmiin, hiivatulehduksiin ja valkovuotoon
 • jatkuvaan näläntunteeseen tai ruokahaluttomuuteen
 • kuivaan suuhun, suun ja kielen haavaumiin
 • paino-ongelmiin sekä yli- että alipainoon
 • yleiseen vireyteen ja hyvinvointiin

Kiinalaisen lääketieteen mukainen ruokavalio

Kiinalaisessa lääketieteessä ei puhuta niinkään ruuan yksittäisistä ravintoaineista, kuten proteiineista, rasvoista, hiilihydraateista ja vitamiineista. Terveellinen ja tasapainoinen ruokavalio ottaa huomioon ruuan kokonaisvaikutuksen elimistössämme, eli onko se elimistöä kuumentava, viilentävä, kuivattava vai kosteuttava. Elimistössä kulloinkin vallalla olevan tilan mukaan valitaan terveyttä tukevat ruoka-aineet ja karsitaan pois niitä, jotka aiheuttavat ongelmia. Tasapainoinen ravintoaineiden saanti otetaan tietenkiin huomioon mutta lähestymistapa on erilainen, enemminkin toiminnallinen. Liiallinen Kosteus kehossa on suurimmalla osalla suomalaisista monen vaivan perimmäinen syy. Moni syö terveellisesti länsimaalaisittain mutta ei voi silti hyvin.

Kiinalaisen lääketieteen mukainen ravinto-oppi on käytännössä aika monimutkaista mutta onneksi saksalainen lääkäri, kiinalaisen lääketieteen tohtori Dr. Stefan Kirkhoff sekä hänen oppilaansa Nina Haavisto ovat kehittäneet helpommin toteutettavan version. Kiinalaisen lääketieteen mukainen ruokavalio erittäin tehokas ja yksilölliset tarpeet huomioon ottava mutta samalla koko perheelle ja kiireiseen arkeen helposti muunneltava ruokavalio. Nina Haavisto on ollut viime vuosina julkisuudessa aiheesta kirjoitamiensa Ruuan Voima -kirjojen ja hyvien hoitotulostensa tiimoilta. Nina on yksi opettajistani ja yhteistyökumppaneistani.

 

Suolisto kuntoon ruokavalion avulla
Suolisto kuntoon ruokavalion avulla

Matala-asteinen tulehdus

Viimeisimpien tutkimuksien mukaan sadat tuhannet ihmiset kärsivät ns. matala-asteisesta tulehduksesta. Se ei ole varsinaisesti sairaus, vaan tila, jossa elimistö reagoi ärsytykseen erittämällä tulehdusvälittäjäaineita. Sen vaikutusta sairauksien syntyyn ei täysin vielä tunneta, mutta tutkijat ovat sen osuudesta ylipainossa, allergioissa, astmassa, reumassa, II-tyypin diabeteksessa, sydän- ja verisuonitaudeissa, osteoporoosissa, syövässä, stressissitiloissa, masennuksessa sekä Parkinsonin taudissa (Lue lisää matala-asteisesta tulehduksesta Hesarista).

Kiinalaisen lääketieteen näkökulmasta matala-asteinen tulehdus on pitkälti sama asia kuin kehoon pesiytynyt Kosteus ja Lima.  Pahin tulehdusta ylläpitävä tekijä on rasvakudos, joka on itsessään Kosteutta kiinalaisittain ajateltuna. Tosin myös normaalipainoinen saattaa kärsiä matala-asteisesta tulehduksesta, jos lounaat on totuttu korvaamaan Kylmällä ja Kosteutta keräävällä jogurtilla, kylmällä salaatilla tai pelkällä juustovoileivällä ja kahvilla. Myös kaikenlainen stressi, rentoutumiseen usein nautittu alkoholi, tupakointi, liikunnan puute ja yömyöhään venyvät työprojektit ovat myös omiaan aiheuttamaan tämän salakavalan tulehdustilan.

 Ravitsemusneuvonta Jyväskylä

Ota yhteyttä